Mediawijsheid

Jouw mediawijsheid begint hier! Hoe gedraag jij je online? Hoever ga je voor likes en hoe ga je om met cancelcultuur? Vind hier informatie, filmpjes en natuurlijk boekentips.

Samen sociaal online šŸ‘Ŗ

Mediawijsheid webinar

Denise Bontje van MediaSmarties gaf tijdens de Week van de Mediawijsheid een webinar over hoe je kind om kan gaan met negatieve ervaringen online. Het webinar is gericht op (groot)ouders/opvoeders met kinderen in de bovenbouw. 

Bekijk het webinar terug via deze link

Ook vind je via bovenstaande link veel mediawijze tips voor thuis!

Safer Internet Day

Gebruik jij internet op een veilige manier? Herken jij een fake account? Wat doe jij als je getuige bent van cyberpesten op Instagram? Doe de quiz en bereid je alvast voor op Safer Internet Day op 6 februari!

Mediaopvoeding

Kinderen groeien op in een wereld vol digitale media. Hoe ga je daarmee om? Welke keuzes maak je als ouder of professional? Wat is het belang van mediaopvoeding? De Bibliotheek Utrecht denkt graag met je mee. Bekijk onze tips.

Babbelbox vertaald

Gebruik de meertalige babbelboxstellingen om met je kind over mediagebruik te praten.

Ga naar de Babbelbox

Mediamatties

Praten jullie thuis met elkaar over gamen, sociale media en internet? Zijn jullie het altijd met elkaar eens, of zijn er verschillen? Test het in dit spel.

Speel Mediamatties

Mediatips voor thuis

Duik in verhalen over online sociaal gedrag met de mediatips voor thuis van Mediasmarties.

Ga naar de mediatips

Filmpjes voor jeugd en jongeren šŸŽ„

Speel en leer šŸŽ®

DataDetox Game

Speel de DataDetox Game!

Kruip in de huid van Data Daisy en surf om als eerste de schat van hacker Ultra te vinden. Ga slim om met cookies, maak sterke wachtwoorden, herken nepnieuws en vind de schat van hacker Ultra!

Speel de DataDetox Game

DataDetox Toolkit

link naar pdf Data Detox Kit

Wil jij controle houden over je digitale privacy, beveiliging, digitale gezondheid en nepnieuws? Volg dan deze eenvoudige stappen van de DataDetox kit.

Ga naar de DataDetox Kit

HackShield

In HackShield leer je wat jij als Cyber Agent kan doen om te zorgen dat niet alleen jijzelf, maar ook je vader, moeder, opa en oma online veilig zijn. Speel de game online of via de app.

Speel HackShield

Boeken en e-books over sociaal gedrag online šŸ“š šŸ“±

Boeken en e-books voor volwassenen šŸ“š šŸ“±

Nog meer tips! šŸ’”

Sander versus de socials

De Dikke Data Show

Heb je een vraag? Neem contact op:

  • Susanne Lolkema (foto onder), Specialist primair onderwijs en digitale geletterdheid po en vo: Contactpersoon voor de scholen rondom de Bibliotheek Neude, Overvecht en Zuilen.
    E-mail: s.lolkema@bibliotheekutrecht.nl of bel 06 - 103 322 00
  • Kim van Aalten (foto boven), Specialist voorschoolse educatie en digitale geletterdheid 0-6 jaar, voor de peutercentra en kinderopvang rondom de Bibliotheek De Meern, Leidsche Rijn Centrum, Neude, Oog in Al, Tuinwijk, Vleuten, Vleuterweide en Waterwin.E-mail: k.van.aalten@bibliotheekutrecht.nl Telefoon: 06 - 575 739 14