Mediawijsheid

Hoe mediawijs ben jij?

Hoe ga je om met social media en internet? En wat typ je wel en niet tijdens het chatten? Wil je echt dat iedereen alles van je weet? Daarover gaat mediawijsheid.

Gezocht: Cyber Agents!

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en wil jij in Utrecht helpen cybercriminelen te verslaan? Speel dan de gratis, leerzame game HackShield. Je kunt een echte Cyber Agent worden en leert jezzelf én de omgeving wapenen tegen online gevaren.

Data Detox game

Met de Data Detox game leren kinderen in de leeftijd 10 tot 14 jaar op een laagdrempelige en leerzame manier over digitale privacy. 

Lees meer

Dikke Data Show

Wat moet je doen als je ongevraagd viral gaat op het internet? Kunnen chips mensen slimmer maken? Hoe scoor je een monsterhit via TikTok? Ben je online onsterfelijk? In het derde seizoen van De dikke data show van Zapp tv probeert online maker Quinty Misiedjan een antwoord te vinden op al deze vragen. 

Lees meer


Voor ouders

Webinar terukijken (8 - 12 jaar)

Wat doen kinderen online? In de Whatsapp groep van school bijvoorbeeld of op andere social mediakanalen zoals TikTok? Steeds meer kinderen voelen de druk om meer likes te krijgen. Hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe blijf je op de hoogte en hoe praat je met kinderen over het gebruik van social media? En welk voorbeeld geef je als volwassene? Bekijk het webinar van Denise Bontje van Mediasmarties.

Mediatips voor thuis (9-12 jaar)

MediaSmarties zocht verschillende media uit om thuis mee aan de slag te gaan. Gekoppeld aan luisteren, kijken, lezen spelen én doen. Lees de tips hier.

Praten over online challenges?

Regelmatig zijn er berichten in het nieuws over uit de hand gelopen challenges. Kinderen of jongeren sporen elkaar via sociale media aan om een opdracht uit te voeren of mee te doen aan een bepaald spel. Dergelijke challenges zijn niet altijd onschuldig en soms zelfs erg gevaarlijk.

Lees meer


Heb je een vraag?

Of wil je iets kwijt?

Stel ze aan de medewerkers van de Bibliotheek of Het Mediateam.

Susanne werkt als specialist digitale geletterdheid bij de bibliotheek en is fan van Canva en loeren op TikTok en Instagram. 


Tips voor leerkrachten

Meer mediawijs: 3 tips

Tip 1: HoeZoMediawijs
Op HoeZoMediawijs.nl kun je aan de slag met mediawijze thema’s. Je vindt er informatie, filmpjes en doe-opdrachten. Handig voor thuis of op school!

Tip 2: Mediaopvoeding (0-6 jaar)
Bekijk onze pagina over Mediaopvoeding

Tip 3: Tips voor professionals
Bekijk onze pagina over mediaopvoeding met tips voor pedagogisch medewerkers, medewerkers in de kinderopvang en andere beroepen die zich bezig houden met mediaopvoeding.

 

Digi-doeners

Schrijf je in en ontvang elke week gratis Digi-doeners in je inbox. Kant - en klare lessen om te werken aan digitale vaardigheden, burgerschap, ethiek en nieuwe technologieën en 21st century sills.  Van groep 1 t/m onderbouw VO.

Lees meer

Een dag offline

Ga met de hele school een dag offline en bestel gratis het werkboek vol diverse, actieve opdrachten die in de plaats kunnen van de online methoden. Zodat al je lessen gewoon doorgaan, maar dan offline.

Lees meer

Boekentips


Bekijk ons aanbod voor digitaal meedoen en volwassen.