Voortgang de Bibliotheek Neude

mei 2018
Achter de bouwhekken van het pand waarin de Bibliotheek Neude komt wordt hard gewerkt. De slopers hebben nagenoeg het hele gebouw ‘gestript’. Binnen zijn veel tussenwandjes en plafonnetjes verwijderd. Ze gaan daarbij voorzichtig te werk, omdat het een historisch monument betreft.

Nu is begonnen met de bouwwerkzaamheden om er een mooie Bibliotheek van te maken.

In de afgelopen maanden zijn veel sloopwerkzaamheden uitgevoerd, zowel in het gebouw als buiten aan de Oudegracht. Daar zijn de aanbouwen aan het pand en het trafogebouwtje gesloopt. Ook aan de gevels hebben, ten behoeve van de nieuwe entrees, sloopwerkzaamheden plaatsgevonden.
Daarna is gestart met het uitgraven van de bouwput voor de uitbreiding van het souterrain. Gelijktijdig met deze graafwerkzaamheden heeft archeologisch onderzoek plaatsgevonden door de archeologische dienst van de gemeente Utrecht.

Om alvast een beeld te geven, hoe die mooie Bibliotheek er uit gaat zien, hebben we een animatiefilmpje gemaakt. Aflevering 8 van onze serie over de Bibliotheek Neude. Hieronder is het te zien.

Film over het ontstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude

In opdracht van de Bibliotheek Utrecht maakte Metropolisfilm een documentaire over het onstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude. Wat ging er aan vooraf? Wat moet er allemaal gebeuren? Wat is de rol van de architecten? Wat zijn de plannen? Hieronder kunt u de afleveringen die zijn gemaakt bekijken. Op RTV Utrecht is de langere documentaire uitgezonden. U kunt dit deel hier bekijken

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 7: De stand van zaken

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 6: Interieur voor een monument

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 3

Op weg naar de Bibliotheek Neude - aflevering 1

Bekijk hier de Virtual Reality film terug!

CoderDojo XL

Op 15 oktober vierde de Coderdojo haar 1e verjaardag in de Bibliotheek Neude. Dit filmpje geeft een impressie van dit evenement.

Martha Nussbaum in de Bibliotheek Neude

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 5: Samenwerking met de stad

Op weg naar de Bibliotheek Neude aflevering 2

Denktanks en het vervolg

Op 23 januari tijdens het ‘open huis’ in de toekomstige Bibliotheek Neude was de belangstelling enorm: zo’n 3.000 mensen kwamen genieten, rondkijken en hun verhalen en ideeën delen.

We zijn ontzettend blij met alle reacties en de betrokkenheid bij de Bibliotheek en het oude postkantoor. Er zijn honderden kaarten, post-it’s en tekeningen met ideeën en suggesties voor de Bibliotheek van de Toekomst achtergelaten. We hebben alles doorgenomen en gesorteerd. 

Veel mensen gaven zich ook op voor de Denktanks die ondertussen geweest zijn. De hele maand maart zijn er elke dinsdagavond Denktanks geweest. Hieronder kun je een impressie zien van de 3e denktank met als thema Creëren en Experimenteren. Ook uit de Denktanks zijn weer heel veel mooie ideeën en plannen gekomen. Die zijn we nu aan het verwerken. We zullen dan op deze pagina een overzicht geven van de wat er allemaal door jullie bedacht is. Daarbij zullen we aangeven wat we er mee gaan doen komende tijd en of er zaken zijn waar jullie nog verder over mee kunnen denken. 

Je kunt nog altijd je idee(ën) voor de Bibliotheek van de Toekomst delen met de hashtag #biebneude. Houd onze Facebook en Twitter in de gaten voor meer informatie.

Nogmaals bedankt voor al jullie inbreng. Wij zijn daar heel erg blij mee.

Utrecht is UNESCO City of Literature

Fondsen voor de Bibliotheek Neude

Na K.F. Hein Fonds , VSBfonds maken het Elise Mathilde Fonds, ASN Foundation , het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Oranje Fonds de Bibliotheek Neude mede mogelijk!

Begin 2016 maakten VSBfonds en K.F. Hein Fonds bekend beiden een bedrag van €150.000,- te doneren aan de Stichting Bibliotheek Utrecht. Deze gulle donaties vormden een belangrijke eerste stap richting de realisatie van de Bibliotheek Neude. Wij zijn verheugd om te melden dat inmiddels ook het Elise Mathilde Fonds, ASN Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds ieder een substantiële financiële bijdrage hebben toegekend. Het Oranje Fonds draagt €100.000,- bij. 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds beschouwt het behoud van het Nederlandse culturele erfgoed als een van haar kerntaken. Het Cultuurfonds helpt de Bibliotheek Utrecht dan ook een unieke herbestemming mogelijk te maken op het voormalig postkantoor op de Neude met een donatie van €25.000,-. De behoefte naar een vrije, niet commerciële publieke plek waar informatievoorziening, begeleiding, kennisontwikkeling en kennisdeling aanwezig is, is groot in Utrecht. Eén van de kernwaarden van de Bibliotheek Utrecht is het zijn van een huis van inclusie. Het in 1935 door Elise Mathilde van Beuningen opgerichte Elise Mathilde Fonds onderstreept deze visie met een financiële bijdrage van €150.000. Met de Bibliotheek Neude creëren we een tweede ‘thuisbasis’ van en voor iedereen. Een basis die ieder mens in de gelegenheid stelt om de wereld beter te leren ‘lezen’ en zich maatschappelijk verder te ontwikkelen. De ASN Bank verstrekt al jaren giften aan projecten en organisaties die de duurzaamheid van de samenleving bevorderen. Met haar donatie van €25.000,- aan de Bibliotheek Neude stimuleert de ASN Foundation culturele ontwikkeling van de (lokale) maatschappij. De vernieuwde bibliotheek waar ontwikkeling, kennis, cultuur en ontmoeting centraal staat, draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad Utrecht als vestigingsplaats en als stad van kennis en cultuur.

De Bibliotheek Utrecht is sterk afhankelijk van fondsen en partners die het project mede willen financieren. Dankzij de toezeggingen van het K.F. Hein Fonds, VSB fonds, Elise Mathilde Fonds, ASN Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben we tot dusver voor €500.000,- aan donaties toegekend gekregen. Met dit bedrag zet de Bibliotheek Utrecht een stap in de goede richting om de mooie plannen van de Bibliotheek te realiseren. Gezamenlijk maken wij van de Bibliotheek Neude een fantastische plek midden in de stad Utrecht!

Ook (fonds)partner worden van de Bibliotheek Neude? Dat kan! Neem contact op met één van onze contactpersonen.

Toekomstbeelden Zecc / Rijnboutt

Wij zijn bezig met het organiseren van de denktanks voor de nieuwe Bibliotheek op de Neude.

Nu hebben alle denktanks een datum en zijn er uitnodigingen verstuurd, woensdag 2 maart en vrijdag 4 maart wordt de informatie voor de denktanks verzonden.

Als je vooraf al een idee had over het onderwerp van de denktank dan graag het volgende formulier invullen en meenemen tijdens de denktank.