De Bibliotheek Neude

Doe een (virtuele) rondleiding en kom alles te weten over het gebouw, het programma en het laatste nieuws

Door de bieb: laat je rondleiden

Verken in een uur het voormalige postkantoor én de huidige bieb Neude. Ga terug in de tijd, sta stil bij de bijzondere kunst van toen en nu, ontdek de collectie én de leukste zit-, lees- en werkplekken.

Boek een rondleiding

Vooraf aan je bezoek iets eten of drinken?

In de Bibliotheek Neude is het mogelijk om vooraf aan een voorstelling of -activiteit iets te eten of te drinken bij Meneer Potter op de begane grond. In de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum is dat mogelijk bij Buurten in de Bieb.

Ingmar Heytze verklaart zijn liefde aan de stad en aan de bieb

Dichter en schrijver Ingmar Heytze schreef wekelijks een column voor het Algemeen Dagblad, over het leven in de monumentale oude binnenstad van Utrecht. Volgens Heytze is de Bibliotheek Neude "een groot stenen boek over de vraag wat het betekent om mens te zijn".

Lees hier de column van Ingmar Heytze (pdf)

Plattegrond bieb Neude

Kom je naar de Neude? Dan is het handig om alvast een indruk te krijgen van waar je moet zijn.

Tour door bieb Neude

Maak een virtuele rondleiding door bieb Neude! Via biebneude.nl krijg je informatie over het gebouw en de bieb. Met foto’s, filmpjes en leuke weetjes. De tour is in het Nederlands en Engels.

Doe de virtuele tour

Bibliotheek Neude in 360 graden

Ben je nog niet bij de bieb geweest, maar ben je al wel reuze nieuwsgierig? Bekijk dan de 360 graden fototour die we maakten. Zo kom je op alle verdiepingen én hebben we de mooiste plekjes voor je in de highlights gezet. Veel kijkplezier en dwaal lekker virtueel rond. Weet je straks ook waar je moet zijn de bieb.

Bekijk de Neude in 360 graden

Kunst in de Bibliotheek Neude

Bibliotheek Neude is ook een plek voor bijzondere hedendaagse kunst. Met tijdelijke tentoonstellingen én vijf permanente kunstwerken. Vijf Utrechtse kunstenaars, zowel landelijk/internationaal bekend als aanstormend talent, krijgen in het nieuwe gebouw een permanent podium voor hun kunstwerken: Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans, Jop Vissers Vorstenbosch en Maarten Baas.

Lees meer

Interview met Piet Hein Eek

Op onze jeugdafdeling staat de Hé Joh! van Piet Hein Eek. We stelden hem wat vragen.

Lees het interview met hem

Documentaire: op weg naar de Neude

In opdracht van de Bibliotheek Utrecht maakte Metropolisfilm een documentaire over het onstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude. Bekijk hieronder de laatste aflevering en bekijk alle afleveringen hier.

Neude in cijfers

 • 3 verdiepingen
 • 9.500 vierkante meter
 • 979 boekenkasten
 • 1 filmzaal
 • 1 theaterzaal
 • 356 studie- en werkplekken
 • 1 Laboratorium
 • 1 Atelier
 • en veel fijne voorleeshoeken en leesplekken

Eten en drinken

Bibliotheek Neude beschikt over twee horecagelegenheden. Bij Stadscafe Meneer Potter kun je terecht voor koffie, taart en vooral veel gezelligheid. Bij Noda Eetbar & Deli kun je terecht voor ontbijt, lunch, borrel of diner. De kaart is letterlijk werelds!

Bezoek de website van meneer Potter

Bezoek de website van Noda Eetbar & Deli

Fietsenstalling

In de kelder is een fietsenstalling met plek voor 720 fietsen. Fietsers kunnen hier de eerste 24 uur gratis stallen. De openingstijden zijn ruim en je fiets staat er veilig en droog terwijl je een bezoekje brengt aan de bibliotheek.

Openingstijden:

 • Ma t/m woe: 07.00-01.00
 • Don t/m zondag: 24u per dag

Jouw evenement in de bieb

Bibliotheek Neude beschikt over prachtige zalen die je bijna allemaal kunt huren voor jouw evenement. Een receptie in de grote zaal. Een congres in het theater. Workshops in het laboratorium. Het is allemaal mogelijk.
 

Bekijk onze zalen

In de pers

De grootscheepse verbouwing van het voormalig postkantoor tot bibliotheek trok de nodige persaandacht. Hieronder vind je een overzicht van Bibliotheek Neude in het nieuws:

Al het nieuws over Neude

Nu een bieb, ooit een postkantoor

Onze nieuwe vestiging kent een rijke historie als voormalig postkantoor. Meer weten? Bekijk dan dit filmpje.