Voortgang de Bibliotheek Neude

November 2018

Metropolisfilm brengt de voortgang van de Bibliotheek Neude in beeld. 2 nieuwe afleveringen maar liefst.

Aflevering 10 “Vondsten”
Metropolisfilm sprak met archeoloog Jeroen van de Kamp. Hij vertelt over de bijzondere opgravingen die ze gedaan hebben en de 2 kuub die is uitgegraven uit de beerkelder op de binnenplaats en meegenomen is voor verder onderzoek.

Aflevering 11 “Bouwen”
In Aflevering 11 geeft René van der Horst, projectleider van de Bibliotheek Utrecht, een kijkje achter de schermen tijdens de verbouwing. Zo laat hij bijvoorbeeld zien hoe je door de grote ramen in het stadsstudiehuis straks een prachtig uitzicht hebt over de stad.
 

Voortgang de Bibliotheek Neude

November 2018

Metropolisfilm brengt de voortgang van de Bibliotheek Neude in beeld. Hier wordt René van der Horst, projectleider Bouw en afbouw de Bibliotheek Neude geinterviewd. Binnenkort is er weer een korte aflevering van deze reeks op weg naar de Neude te verwachten.  

Film over het ontstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude

In opdracht van de Bibliotheek Utrecht maakte Metropolisfilm een documentaire over het onstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude. Wat ging er aan vooraf? Wat moet er allemaal gebeuren? Wat is de rol van de architecten? Wat zijn de plannen? Hieronder kunt u de afleveringen die zijn gemaakt bekijken. Op RTV Utrecht is de langere documentaire uitgezonden. U kunt dit deel hier bekijken

Fondsen voor de Bibliotheek Neude

Na K.F. Hein Fonds , VSBfonds maken het Elise Mathilde Fonds, ASN Foundation , het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Oranje Fonds de Bibliotheek Neude mede mogelijk!

Begin 2016 maakten VSBfonds en K.F. Hein Fonds bekend beiden een bedrag van €150.000,- te doneren aan de Stichting Bibliotheek Utrecht. Deze gulle donaties vormden een belangrijke eerste stap richting de realisatie van de Bibliotheek Neude. Wij zijn verheugd om te melden dat inmiddels ook het Elise Mathilde Fonds, ASN Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds ieder een substantiële financiële bijdrage hebben toegekend. Het Oranje Fonds draagt €100.000,- bij. 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds beschouwt het behoud van het Nederlandse culturele erfgoed als een van haar kerntaken. Het Cultuurfonds helpt de Bibliotheek Utrecht dan ook een unieke herbestemming mogelijk te maken op het voormalig postkantoor op de Neude met een donatie van €25.000,-. De behoefte naar een vrije, niet commerciële publieke plek waar informatievoorziening, begeleiding, kennisontwikkeling en kennisdeling aanwezig is, is groot in Utrecht. Eén van de kernwaarden van de Bibliotheek Utrecht is het zijn van een huis van inclusie. Het in 1935 door Elise Mathilde van Beuningen opgerichte Elise Mathilde Fonds onderstreept deze visie met een financiële bijdrage van €150.000. Met de Bibliotheek Neude creëren we een tweede ‘thuisbasis’ van en voor iedereen. Een basis die ieder mens in de gelegenheid stelt om de wereld beter te leren ‘lezen’ en zich maatschappelijk verder te ontwikkelen. De ASN Bank verstrekt al jaren giften aan projecten en organisaties die de duurzaamheid van de samenleving bevorderen. Met haar donatie van €25.000,- aan de Bibliotheek Neude stimuleert de ASN Foundation culturele ontwikkeling van de (lokale) maatschappij. De vernieuwde bibliotheek waar ontwikkeling, kennis, cultuur en ontmoeting centraal staat, draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad Utrecht als vestigingsplaats en als stad van kennis en cultuur.

De Bibliotheek Utrecht is sterk afhankelijk van fondsen en partners die het project mede willen financieren. Dankzij de toezeggingen van o.a. het K.F. Hein Fonds, VSB fonds, Elise Mathilde Fonds, ASN Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Oranje Fonds, het Mondriaan Fonds, Stichting Stokroos en het Boellaardfonds hebben we tot dusver ruim €600.000,- aan donaties toegekend gekregen. Met dit bedrag zet de Bibliotheek Utrecht een stap in de goede richting om de mooie plannen van de Bibliotheek te realiseren. Gezamenlijk maken wij van de Bibliotheek Neude een fantastische plek midden in de stad Utrecht!


Ook partner worden van de Bibliotheek Neude? Dat kan! Neem contact op met Ellen Hanou, e.hanou@bibliotheekutrecht.nl

Voortgang de Bibliotheek Neude

September 2018

De vloeren in de Bibliotheek Neude
Aan de buitenzijde zie je nog niet zoveel, maar binnen in het pand aan de Neude gebeurt al van alles.
Er komen zalen voor allerlei mooie activiteiten en programma’s en er wordt voorwerk gedaan om de kasten met de collectie te kunnen plaatsen. Lees meer

Toekomstbeelden Zecc / Rijnboutt