‘Intellectual heritage’, nieuw kunstwerk van Maarten Baas

Gepubliceerd op: 24 april 2020 11:15

Kennis laten maken met kunst en cultuur is een van de vijf wettelijke functies van de bibliotheek. Dat doen we op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het programmeren van film, theater, dans en muziek. En door ruimte te bieden aan beeldende kunst, zowel met tijdelijke exposities als met permanente kunstwerken. Een onafhankelijke commissie met specialisten op het gebied van kunst selecteerde vijf Utrechtse kunstenaars, die ieder een nieuw kunstwerk maakten geïnspireerd op de architectuur van het gebouw én de nieuwe functie als bibliotheek. Vier kunstwerken zijn al gerealiseerd, het vijfde werk presenteren we nu.

De Utrechtse kunstenaar Maarten Baas is beroemd in binnen- en buitenland. Voor de Bibliotheek Neude bedacht en ontwierp hij de lichtkunstinstallatie ‘Intellectual heritage’. Het verbindt op een bijzondere manier de drukte van het plein ,met horeca en festivals, met de relatieve rust en het meer ingetogen karakter van de bibliotheek.

Voor dit werk is een omgevingsvergunning nodig, omdat het aan de buitenkant het gebouw komt. De behandeling van de aanvraag in de Commissie Welstand en Monumenten is op dinsdag 28 april.

Foto’s Nina Slagmolen

Maarten Baas – Biografie (2020)

Maarten Baas (1978) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke autonome Nederlandse auteur-ontwerpers van de eenentwintigste eeuw, omdat zijn werken het snijpunt van kunst en design kruisen. Zijn oeuvre omvat architectuur, conceptuele kunst, openbare ruimte, installatie, performance en exclusieve collectible design editions. Hij staat bekend om zijn rebelse, intellectuele, theatrale en artistieke stijl. Thema's als tijd, melancholie en vergankelijkheid zijn bij uitstek aanwezig in zijn werk.

Zijn studio en werkplaats zijn gevestigd in ‘s-Hertogenbosch (NL).

Baas's meest bekende werken zijn Smoke, Clay en Real Time, die hem onmiddellijk wereldwijde erkenning gaven. In 2012 vermeldde de New York Times zowel Smoke als Clay in de Top 25 Design Classics of the Future. In 2016 won Baas de Artprize voor zijn Real Time Sweepers 'clock.

Naast het feit dat zijn werken opgenomen zijn in verschillende museale collecties zoals MOMA NYC, V&A London, Les Art Decoratifs Paris, MOMA SF, Het Stedelijk en Rijksmuseum in Amsterdam en Die Neue Sammlung Munich, werkt Baas ook voor opdrachtgevers zoals Louis Vuitton, Dior, Ruinart, Berluti, Hermès, Isabelle Marant, Swarovski, KLM en Schiphol Airport.

In 2017 verscheen zijn eerste monografie, getiteld Hide & Seek.

Lichtinstallatie boven de luifel

Voor de Bibliotheek Neude bedacht en ontwierp Maarten Baas de lichtkunstinstallatie ‘Intellectual heritage’. Het werk is geïnspireerd op de architectuur van het gebouw én de nieuwe functie als bibliotheek. Daarnaast verbindt het op een bijzondere manier de drukte van het plein met zijn horeca, vele festivals en vrolijkheid met de relatieve rust en het meer ingetogene dat een bibliotheek vaak uitstraalt.
De lichtinstallatie komt boven de luifel van de entree van de Bibliotheek Neude, los van de gevel. Het gebouw zelf blijft zichtbaar door het werk heen. Het kunstwerk wordt op zes punten aan de luifel bevestigd. Dit is een herstelbare ingreep, zodat het cultureel erfgoed volledig intact blijft.

Zie voor meer informatie over Maarten Baas en zijn werk zijn website

Kijk hier voor een schets van het werk en hier voor een filmpje over Maarten Baas en het werk.

Kunst in de Bibliotheek Neude

Kennis laten maken met kunst en cultuur is een van de vijf wettelijke functies van de bibliotheek. Dat doen we op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het programmeren van film, theater, dans en muziek. En door ruimte te bieden aan beeldende kunst, zowel met tijdelijke exposities als met permanente kunstwerken.
Daarnaast biedt de bibliotheek een podium voor ontmoeting en debat, met een waardevrije oriëntatie op de wereld. Om deze redenen heeft de Bibliotheek Utrecht een kunstopdracht uitgeschreven voor nieuwe kunstwerken voor de Bibliotheek Neude. Een belangrijk aspect bij deze opdracht is dat het ontwerp uitgaat van de architectuur en de nieuwe functie van het gebouw. Voor Maarten Baas was ook de vraag om de wat verstopte en gesloten entree meer uitnodigend te maken, zodat het publiek naar binnen getrokken wordt.

Kunstcommissie

Om een goede selectie van verschillende kunstwerken te maken heeft de bibliotheek een kunstcommissie in het leven geroepen met specialisten op het gebied van kunst. Deze commissie bestaat uit voorzitter Bart Rutten - directeur Centraal Museum Utrecht, Fleur Junier - conservator, Frank Koolen - beeldend kunstenaar en intendant Annelou Evelein - urban curator. Zij schreven de opdracht uit en startten de selectieprocedure met een longlist van 100 Utrechtse kunstenaars. Daaruit selecteerden ze vijf kunstenaars, zowel landelijk en internationaal bekend als aanstormend talent, te weten: Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans, Jop Vissers Vorstenbosch en Maarten Baas. Vier kunstopdrachten zijn inmiddels gerealiseerd. ‘Intellectual heritage’ van Maarten Baas is het vijfde kunstwerk.

Klik hier voor meer informatie over de vijf kunstenaars.

Procedure vergunningsaanvraag

Voor het plaatsen van het kunstwerk is een omgevingsvergunning nodig. Het postkantoor is een beschermd rijksmonument en omdat het kunstwerk buiten het gebouw komt, moet onder andere advies worden gevraagd bij de commissie Welstand en Monumenten en bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De behandeling van de aanvraag bij de commissie Welstand en Monumenten gebeurt in de openbare vergadering op dinsdag 28 april. Klik hier voor meer informatie over deze vergadering. De RCE geeft haar advies schriftelijk.

De gemeente neemt op grond van alle adviezen een ‘Ontwerpbesluit’, een voornemen tot verlenen of weigeren van de vergunning. Dit Ontwerpbesluit en alle daarbij horende stukken kun je zes weken inzien. Daarop kun je, via www.utrecht.nl reageren met een ‘zienswijze’, een mening voor of tegen. Op de landelijke website Officiële Bekendmakingen publiceert de gemeente Utrecht wanneer het Ontwerpbesluit ter inzage ligt. Na zes weken neemt de gemeente een definitief besluit. Ook dit besluit wordt gepubliceerd op de website Officiële Bekendmakingen.

 

Klik hier voor meer informatie van de gemeente Utrecht over de procedure.


Lees meer over de financiering van de kunstwerken en de reacties op het kunstwerk van Maarten Baas

Lees meer over alle vijf de kunstwerken en de kunstenaars in de Bibliotheek Neude