‘Intellectual heritage’, nieuw kunstwerk van Maarten Baas

Gepubliceerd op: 22 maart 2023 13:00

'Intellectual heritage' van Maarten Baas is een van de vijf nieuwe kunstwerken die gemaakt zijn voor Bibliotheek Neude. Het hangt aan de gevel boven de entree. ‘Intellectual heritage’ is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het K.F. Hein Fonds, BPD Cultuurfonds en Gemeente Utrecht.

Betekenis van dit kunstwerk

‘Intellectual heritage’ is een lichtkunstwerk, geïnspireerd op de architectuur van het gebouw én op de nieuwe functie als bibliotheek. Daarnaast verbindt het op een bijzondere manier de drukte van het plein met zijn horeca, vele festivals en vrolijkheid met de relatieve rust en het meer ingetogene dat een bibliotheek vaak uitstraalt. Daarbij combineert Maarten Baas de vluchtige reclamevorm met de intellectuele inhoud. Hij speelt ook met de contrasten tussen de strakke lijnen van het pand en de speelse lijnen van het kunstwerk, tussen het ‘gesloten’ gebouw en het open en uitnodigende kunstwerk. En tenslotte tussen de vluchtige reclamevorm en de intellectuele inhoud. Er zit voor iedereen iets in. Voor jong en oud. Van nijntje tot LS en study, study, study.

(Foto © Maarten Noordijk)

Over Maarten Baas

Maarten Baas (1978) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke ontwerpers van de eenentwintigste eeuw. Zijn werken kruisen op het snijvlak van kunst en design. Zijn oeuvre omvat conceptuele kunst, werk voor openbare ruimtes, installaties, performance en exclusieve edities voor verzamelaars. Hij staat bekend om zijn rebelse, intellectuele, theatrale en artistieke stijl. Thema's als tijd, melancholie en vergankelijkheid zijn nadrukkelijk aanwezig in zijn werk.

Zijn atelier en werkplaats bevinden zich in 's-Hertogenbosch.

De bekendste werken van Baas zijn Smoke, Clay en Real Time, waarmee hij meteen wereldwijde erkenning kreeg. In 2012 noemde de New York Times zowel Smoke als Clay in de Top 25 Design Classics of the Future. In 2016 won Baas de Artprize voor zijn Real Time Sweepers clock.

Naast dat zijn werken worden verzameld door verschillende musea zoals MOMA NYC, V&A London, Les Art Decoratifs Paris, MOMA SF, Het Stedelijk en Rijksmuseum in Amsterdam en Die Neue Sammlung München, werkt Baas ook voor klanten als Louis Vuitton, Dior, Ruinart, Berluti, Hermès, Isabelle Marant, Swarovski, KLM en Schiphol Airport.In 2017 verscheen zijn eerste monografie, getiteld Hide & Seek, die samenviel met een solo-museumtentoonstelling die nog steeds naar musea over de hele wereld reist.
Zie voor meer informatie over Maarten Baas en zijn werk zijn website.

Foto © Maarten Noordijk

Waarom een kunstwerk?

Utrechters kennis laten maken met kunst en cultuur is een van de vijf wettelijke functies van de bibliotheek. Dat doen we op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het programmeren van film, theater, dans en muziek. En door ruimte te bieden aan beeldende kunst, zowel met tijdelijke exposities als met permanente kunstwerken.

Dit kunstwerk van Maarten Baas is een van de vijf nieuwe kunstwerken die speciaal zijn gemaakt voor Bibliotheek Neude. De overige kunstenaars zijn Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans en Jop Vissers Vorstenbosch.

De kunstcommissie

Om een goede selectie van verschillende kunstwerken te maken heeft de bibliotheek een kunstcommissie in het leven geroepen met specialisten op het gebied van kunst. Deze commissie bestaat uit voorzitter Bart Rutten - directeur Centraal Museum Utrecht, Fleur Junier - conservator, Frank Koolen - beeldend kunstenaar en intendant Annelou Evelein - urban curator. Zij schreven de opdracht uit en startten de selectieprocedure met een longlist van 100 Utrechtse kunstenaars.

Daaruit selecteerden ze vijf kunstenaars, zowel landelijk en internationaal bekend als aanstormend talent, te weten: Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans, Jop Vissers Vorstenbosch en Maarten Baas. Vier kunstopdrachten zijn inmiddels gerealiseerd. ‘Intellectual heritage’ van Maarten Baas is het vijfde kunstwerk.

Klik hier voor meer informatie over de vijf kunstenaars.

Financiering

De financiering voor de uitvoering van deze vijf kunstwerken is in 2019 gerealiseerd, dankzij een unieke samenwerking tussen het BPD Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Mondriaan Fonds, Stichting Het Boellaardfonds, Stichting Stokroos, de Bibliotheek Utrecht en de Gemeente Utrecht.