De Bibliotheek Neude

Hier vind je alles over de nieuwe Centrale Bibliotheek die gaat openen op de Neude

Nieuw: onze speciale nieuwsbrief Neude Post

Tot aan de opening in maart 2020 gaan we regelmatig een nieuwsbrief versturen met allerlei leuke nieuwtjes over de nieuwe Bibliotheek Neude.

De laatste nieuwtjes

Alle nieuws rondom de Bibliotheek Neude

Film: Op weg naar de Neude

In opdracht van de Bibliotheek Utrecht maakt Metropolisfilm een documentaire over het onstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude. Wat ging er aan vooraf? Wat moet er allemaal gebeuren? Wat is de rol van de architecten? Wat zijn de plannen? Hierboven zie je de laatste aflevering. Op RTV Utrecht is de eerste langere documentaire uitgezonden. Die kun je hier bekijken.

Aflevering 13: Een nieuwe werkplek

Filmpje Provincie Utrecht

Benieuwd naar de geschiedenis van voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude? De provincie Utrecht draagt met het fonds Erfgoedparels bij aan de restauratie van dit bijzondere gebouw en maakte er een filmpje over. In 2020 gaan de deuren van het gebouw weer open. Dan vind je hier onder andere de Bibliotheek Neude, winkels, horeca en een fietsenstalling.

De mooiste foto's

foto: Post Utrecht

Steun de Bibliotheek Neude

De Bibliotheek Utrecht ontvangt subsidie, maar is voor de ontwikkeling van de Neude daarnaast afhankelijk van fondsen, sponsors en particulieren die het project mede willen financieren. O.a. het K.F. Hein Fonds, VSB fonds, Elise Mathilde Fonds, ASN Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Oranje Fonds, de Van Baaren Stichting, het Mondriaan Fonds, Stichting Stokroos en het Boellaardfonds hebben tot dusver ruim €700.000,- aan donaties toegekend. Met dit bedrag zet de Bibliotheek Utrecht een stap in de goede richting om de mooie plannen van de Bibliotheek te realiseren. Gezamenlijk maken wij van de Bibliotheek Neude een fantastische plek midden in de stad Utrecht!

Ook de Bibliotheek Neude steunen? Dat kan! Neem contact op met Ellen Hanou, e.hanou@bibliotheekutrecht.nl

Wanneer gaat de Bibliotheek Neude open?

Naar verwachting zal de oplevering van het casco aan de Bibliotheek in het laatste kwartaal van 2019 plaatsvinden. Daarna starten we met de afbouw van de zalen, het auditorium, het laboratorium, de balies. Als dat klaar is volgen de inrichting en de verhuizing. Wanneer alles volgens planning verloopt, zou de opening van de Bibliotheek dan eind eerste kwartaal van 2020 zijn.

Wat gebeurt er met het pand op de Oudegracht?

Dat is op dit moment nog niet bekend. Het pand is van de gemeente Utrecht, dus die beslist wat ermee gebeurt wanneer de Centrale Bibliotheek verhuist.

Hoeveel studieplekken komen er in de Bibliotheek Neude?

Er komen in totaal zo’n 200 werk- en studieplekken in de Bibliotheek Neude.

Blijven de monumentale elementen van het pand bewaard

Ia zeker, we hechten er waarde aan dat alle monumentale elementen blijven behouden: de hal, de beelden, het glas-in-loodraam, het dak. Ook wordt een aantal van de latere toevoegingen door de PTT weer weggehaald en in de oorspronkelijke staat hersteld.

Wie zijn er bezig in het pand?

Het pand is eigendom van a.s.r.

De verbouwing is een project van MRP Development.

Ontwerp en aanbouw aan de Oudegrachtzijde van het gebouw is van Rijnboutt Stedenbouw en Landschap Architecten.

Inrichting van de Bibliotheek is van Zecc architecten.

Zie voor up to date informatie over de verbouwing van het hele pand www.postutrecht.com

Wordt het hele pand van de Bibliotheek?

Nee, niet het hele pand wordt van de Bibliotheek. De oppervlakte van de Bibliotheek Neude is 9.100 m2. Aan de Oudegrachtzijde komen winkels op de begane grond en de 1e etage. In de kelder komt een grote fietsenstalling.