De Bibliotheek Neude

Hier vind je alles over de nieuwe Centrale Bibliotheek die op 13 maart 2020 opent op de Neude

 

 

Nieuw: onze speciale nieuwsbrief Neude Post

Tot aan de opening op 13 maart 2020 gaan we regelmatig een nieuwsbrief versturen met allerlei leuke nieuwtjes over de nieuwe Bibliotheek Neude.

Neude Try-out

Wil je al een kijkje nemen voor de officiële opening? Dat kan! Van 6 tot
en met 12 maart is er een aantal try-outs van de zalen. Ga bijvoorbeeld naar Bibliotheekgasten met Maarten van Rossem. Woon een avond met Annejet van der Zijl bij. Praat mee bij de Denkplaats en Tegenlicht. Of laat je inspireren door PechaKucha. Als eerste weten wanneer je kunt reserveren? Meld je dan hierboven aan voor de Neude Post.

Neude, the place to bieb

Het is bijna zover! Na jaren van plannen maken en verbouwen, opent de Bibliotheek Neude haar deuren op vrijdag 13 maart. Er zijn heel veel gratis activiteiten. Twee weken lang kun je vertrouwde en nieuwe programma’s ontdekken. Probeer het Lab uit, luister naar de stoere mannenverhalen van Ronald Giphart, Bart Chabot en Kluun, of de verhalen van Saskia Noort en Stella Bergsma over seks(ualiteit), doe een dansje tussen de boeken en leer opvoeden tijdens een workshop van Stine Jensen.
Op de hoogte blijven? Meld je dan hierboven aan voor de Neude Post en ontvang als eerste al het nieuws over verrassende wetenswaardigheden, het feestelijke openingsprogramma en alle sneak previews.

De laatste nieuwtjes

Alle nieuws rondom de Bibliotheek Neude

Lichte zalen en royale ruimtes

De bibliotheek beslaat 9.500 vierkante meter en heeft drie verdiepingen. Genoeg voor 979 boekenkasten, een filmzaal, theaterzaal en 356 studie- en werkplekken. Ook het Laboratorium en het verhaalatelier krijgen een eigen ruimte. Verder zijn er fijne voorleeshoeken, leesplekken en kun je bij Stadscafé Meneer Potter en Noda Eetbar & deli de lekkerste koffie en broodjes krijgen. Kortom, de bieb is er om kennis op te doen, te ontmoeten, te vergaderen en te debatteren. En om lezingen bij te wonen, exposities te bezichtigen, cursussen te volgen, te knutselen, leren programmeren in het Lab en naar theater- en filmvoorstellingen te gaan. De bieb is er voor iedereen. Om met elkaar én de wereld in contact te komen. En te blijven.

Vragen aan Roy van Maarseveen architect bij ZECC en verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting van de Bibliotheek Neude

Hoe kwam je op het ontwerp van de nieuwe bieb?
Toen het gebouw nog postkantoor was, was alleen de centrale hal voor het publiek open. In de nieuwe bieb is vrijwel het hele gebouw openbaar toegankelijk. Als je het gebouw niet kent, lijkt het soms een doolhof. Dat komt door alle rondgangen en kamers. Daarom hebben we gezorgd voor een goede routing door het hele gebouw. Daarbij spelen de hal en rondgangen een belangrijke rol en hebben we de openingen in de rondgangen vergroot. Zo krijg je een doorzicht van kamer naar kamer.

Wat is jouw lievelingsplek in de nieuwe bieb?
Dat is de kap met nieuwe dakramen in het Stadstudiehuis.

Met wie zou je een nachtje in de bieb willen blijven en waarom?
Met Joseph Crouwel, de architect van het oorspronkelijke postkantoor. Ik ben nieuwsgierig naar zijn gedachten en de verhalen die hij over het gebouw zou vertellen.

Wat ligt er op je nachtkastje?
Normaal gesproken eigenlijk niet meer dan een lamp en een wekker, maar daar heb ik voor deze vraag even een boek bijgelegd waar ik momenteel in bezig ben; ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman.

Welke voorstelling zou je graag in de nieuwe bieb willen zien?
Een jazz- en muziekavond. Ik ben heel benieuwd hoe dat in de theaterzaal klinkt en hoe de combinatie met de horeca uitpakt. Daarnaast lijkt mij een evenement in de centrale hal, zoals bijvoorbeeld een groot diner gecombineerd met muziek en/of theater zoals bij de Winterparade ook een unieke ervaring.

Film: Op weg naar de Neude

In opdracht van de Bibliotheek Utrecht maakt Metropolisfilm een documentaire over het onstaan van de nieuwe Bibliotheek Neude. Wat ging er aan vooraf? Wat moet er allemaal gebeuren? Wat is de rol van de architecten? Wat zijn de plannen? Hierboven zie je de laatste aflevering. Op RTV Utrecht zijn de eerste twee langere documentaires uitgezonden. Die kun je hier bekijken.

Aflevering 15: Meer ruimte

Filmpje Provincie Utrecht

Benieuwd naar de geschiedenis van voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude? De provincie Utrecht draagt met het fonds Erfgoedparels bij aan de restauratie van dit bijzondere gebouw en maakte er een filmpje over. In 2020 gaan de deuren van het gebouw weer open. Dan vind je hier onder andere de Bibliotheek Neude, winkels, horeca en een fietsenstalling.

De mooiste foto's

foto: Post Utrecht

Steun de Bibliotheek Neude

De Bibliotheek Utrecht ontvangt subsidie, maar is voor de ontwikkeling van de Neude daarnaast afhankelijk van fondsen, sponsors en particulieren die het project mede willen financieren. O.a. het K.F. Hein Fonds, VSB fonds, Elise Mathilde Fonds, ASN Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Oranje Fonds, de Van Baaren Stichting, het Mondriaan Fonds, Stichting Stokroos en het Boellaardfonds hebben tot dusver ruim €700.000,- aan donaties toegekend. Met dit bedrag zet de Bibliotheek Utrecht een stap in de goede richting om de mooie plannen van de Bibliotheek te realiseren. Gezamenlijk maken wij van de Bibliotheek Neude een fantastische plek midden in de stad Utrecht!

Ook de Bibliotheek Neude steunen? Dat kan! Neem contact op met Ellen Hanou, e.hanou@bibliotheekutrecht.nl

 

Veelgestelde vragen

Wanneer gaat de Bibliotheek Neude open?

Naar verwachting zal de oplevering van het casco aan de Bibliotheek in het laatste kwartaal van 2019 plaatsvinden. Daarna starten we met de afbouw van de zalen, het auditorium, het laboratorium, de balies. Als dat klaar is volgen de inrichting en de verhuizing. Wanneer alles volgens planning verloopt, zou de opening van de Bibliotheek dan eind eerste kwartaal van 2020 zijn.

Wat gebeurt er met het pand op de Oudegracht?

Dat is op dit moment nog niet bekend. Het pand is van de gemeente Utrecht, dus die beslist wat ermee gebeurt wanneer de Centrale Bibliotheek verhuist.

Hoeveel studieplekken komen er in de Bibliotheek Neude?

Er komen in totaal zo’n 200 werk- en studieplekken in de Bibliotheek Neude.

Blijven de monumentale elementen van het pand bewaard

Ia zeker, we hechten er waarde aan dat alle monumentale elementen blijven behouden: de hal, de beelden, het glas-in-loodraam, het dak. Ook wordt een aantal van de latere toevoegingen door de PTT weer weggehaald en in de oorspronkelijke staat hersteld.

Wie zijn er bezig in het pand?

Het pand is eigendom van a.s.r.

De verbouwing is een project van MRP Development.

Ontwerp en aanbouw aan de Oudegrachtzijde van het gebouw is van Rijnboutt Stedenbouw en Landschap Architecten.

Inrichting van de Bibliotheek is van Zecc architecten.

Zie voor up to date informatie over de verbouwing van het hele pand www.postutrecht.com

 

Wordt het hele pand van de Bibliotheek?

Nee, niet het hele pand wordt van de Bibliotheek. De oppervlakte van de Bibliotheek Neude is 9.100 m2. Aan de Oudegrachtzijde komen winkels op de begane grond en de 1e etage. In de kelder komt een grote fietsenstalling.