De Bibliotheek Utrecht

 • Vier de verschillen

  De bieb is van iedereen. En iedereen is anders en dat is leuk! Daarom vieren we in november en december onze verschillen.

  Lees meer

Het laatste nieuws

Bibliotheek Overvecht weer open vanaf maandag 30 november

De nieuwe bieb is bijna klaar. Na twee maanden verbouwen wacht er straks een fijne plek om even een krantje of tijdschrift te lezen. Maar er wacht ook een plek waar je elke week kan experimenteren, leren en ontdekken. Een huiskamer waar het prettig is om te zijn. En waar je buurtgenoten ontmoet.

26 november 2020

naar al het nieuws

Nederland Leest | Klein verhaal, grote geschiedenis

In november leest heel Nederland één boek. Dit jaar ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ van Judith Koelemeijer, waarin twaalf broers en zussen het ware verhaal vertellen van hun familie. Deze literaire non-fictie krijg je als lid van de bibliotheek cadeau! Haal ‘m op bij de bieb in jouw buurt. En wist je dat we ook activiteiten organiseren rondom Nederland Leest? Bezoek bijvoorbeeld onze leesclubs eind november!

Lees meer

De E-book en luisterboek versie van het Nederland Leest boek

 • Het zwijgen van Maria Zachea

  Judith Koelemeijer

  Twaalf volwassen kinderen uit een groot katholiek gezin blikken terug op hun jeugd in de jaren '50 en '60 en op de rol van hun moeder die zij dagelijks verzorgen na een hersenbloeding.

  E-book

  Bekijk details van Het zwijgen van Maria Zachea

 • Het zwijgen van Maria Zachea

  Judith Koelemeijer

  Twaalf volwassen kinderen uit een groot katholiek gezin blikken terug op hun jeugd in de jaren '50 en '60 en op de rol van hun moeder die zij dagelijks verzorgen na een hersenbloeding

  Luisterboek (digitaal)

  Bekijk details van Het zwijgen van Maria Zachea

Bibliotheekgast Noraly Beyer

Sofie van den Enk gaat in gesprek met Noraly Beyer, een van Nederlands bekendste nieuwslezers. In 2009 ontving Noraly uit handen van Job Cohen de Cosmic Award voor haar rol als pleitbezorger voor meer diversiteit in de Nederlandse media. Tijdens deze Bibliotheekgasten is er aandacht voor diversiteit en kunst, de geschiedenis van Suriname én de Bijlmer.

Bibliotheek Overvecht gaat weer open

De nieuwe bieb is bijna klaar. Na twee maanden verbouwen wacht er straks een fijne plek om even een krantje of tijdschrift te lezen. Maar er wacht ook een plek waar je elke week kan experimenteren, leren en ontdekken. Een huiskamer waar het prettig is om te zijn. En waar je buurtgenoten ontmoet.

Expositie: Ik mag zijn wie er is

In deze expositie zie je videoportretten van transgenders op oudere leeftijd, gemaakt door Erik Alkema en Eveline van de Putte. De tentoonstelling is een maand lang (t/m 16 december) te zien op verschillende plekken in de Bibliotheek Neude als onderdeel van het What You See Festival. (Foto: Tessa de Geus)

Lees meer

Biep biep podcast

Beluister ons online programma via de Biepbiep Podcast op Spotify! Er zijn regelmatig nieuwe aflevering, dus houd deze pagina goed in de gaten. Gebruik je geen Spotify? Dan vind je ons programma ook op SoundCloud.

Livestreams

Veel van onze programma's zijn online te volgen, maar soms maken we ook een live-registratie van een programma dat bij ons in de bieb plaatsvindt. Bekijk ons online programma (terug) in dit livestream-overzicht.

Ontdek nog meer online aanbod

Naast podcasts en livestreams vind je bij de bieb natuurlijk ook e-books en luisterboeken. Daarnaast bieden we ook informatieve en educatieve materialen voor jong en oud. Er is voor iedereen wat te vinden bij de bibliotheek.

In gesprek met Rob van Scheers

Rob van Scheers is schrijver en filmkenner. De Utrechter publiceerde 17 boeken, waaronder de biografie van cineast Paul Verhoeven, bekend van o.a. Turks Fruit, Basic Instinct en Zwartboek. In de bibliotheek bespreekt hij elke maand een boek én de verfilming ervan. Zes vragen over boekverfilmingen.

Lees het interview met Rob

Binnenkort in de bibliotheek of online

 • Leesclub Nederland Leest met Manon Uphoff

  Eén boek, duizend gesprekken; ga in gesprek over het boek 'Het zwijgen van Maria Zachea'. Deze maand kreeg je het boek 'Het zwijgen van Maria Zachea' cadeau van de bieb. Een boek dat vele gespreksonderwerpen...

  Van 16:30 tot 17:30

  Bibliotheek Neude - Laboratorium

  za 28 nov

 • Voorstelling: Aadje Piraatje viert Sinterklaas

  Kom verkleed als piraat naar deze vertelvoorstelling met Ton Meijer, en speel lekker mee met deze en andere Aadje-avonturen. Na afloop verdien je een pietendiploma in de pietenworkshop. Je kan kiezen uit...

  Van 14:00 tot 15:00

  en 15:30 tot 16:30 uur | De Bibliotheek Neude | Theater

  za 28 nov

 • Schrijfcafé XL: Schrijf jouw levensverhaal (afgelast)

  De ervaren auteurs en schrijfcoaches van Tools voor taal nemen je twee dagen mee in het schrijven van jouw levensverhaal. Duik in je herinneringen en familiegeschiedenis en vorm ze om tot je eigen familieverhaal....

  28 november 2020, 10:00 t/m 29 november 2020, 16:00

  Bibliotheek Neude - Postzaal 2 en 3

  28 nov t/m 29 nov

 • Boek & Yoga - voor ouders en kinderen

  Klaar voor een relaxte zondagochtend? Kom je dan uitstrekken als een lenige kat. Dans als een vrolijk aapje of beweeg krachtig en stoer als een leeuw. Met de hulp van kinderyogajuf Anna Klinkspoor en toffe...

  Van 10:15 tot 11:15

  De Bibliotheek Neude | Collegezaal - 3-6 jaar

  zo 29 nov

 • Sinterklaasvoorstelling :Boer Boris - een paard voor Sinterklaas (3+)

  Waarschijnlijk kent elke ouder met een peuter of kleuter in huis wel de razend populaire prentenboeken over Boer Boris. Ted van Lieshout schrijft de verhalen en Philip Hopman maakt de tekeningen. Nu Sinterklaas...

  Van 10:30 tot 11:45

  Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum

  zo 29 nov

Bekijk de volledige agenda

Lid worden?

Word lid van de bieb en krijg direct toegang tot honderdduizenden boeken, 30.000 e-books en meer dan 4.200 luisterboeken. Voor iedereen is er een geschikt abonnement. Of je nu veel of weinig leest.

Bekijk onze abonnementen

Black Lives Matter

De bibliotheek is er voor iedereen. Ongelijkheid, discriminatie en racisme passen daar niet bij. Het is onze taak om Utrechters te informeren en met elkaar in gesprek te brengen. Bezoek onze programma’s en verdiep je kennis met behulp van onze collectie.

We hebben rondom de actuele gebeurtenissen een Black Lives Matter- leeslijst samengesteld.

Donorregistratie

Op 1 juli ging de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar is vanaf heden opgenomen in het nieuwe Donorregister. Het is belangrijk dat je een keuze invult. Dan weet je familie, partner of vriend(in) of je na je overlijden orgaan- en weefseldonor wilt worden.

Coming Out Day

Op 11 oktober was het Coming Out Day. Een dag waarop aandacht besteed werd aan het moment dat personen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. De bieb is voor iedereen. Daarom hebben wij een lijst vol boeken en films samengesteld. Zo kun je met elkaar het gesprek starten, je meer verdiepen of deze tips delen met elkaar.

Nieuw in de Bibliotheek

Richtlijnen rond corona

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken.

Bekijk onze richtlijnen