De Bibliotheek Utrecht

 • De bieb is buiten

  een stad vol verhalen | 10 t/m 24 juli

  Lees meer

Nieuws

Meer nieuws


Uitgelicht

Kaartverkoop Vamos Spinning gestart!

Altijd al eens willen spinnen op flamenco of de klanken van castagnetten? Spring op de fiets, sluit je aan bij het peloton van de Vuelta en kom spinnen in Spaanse sferen met livemuziek. Dit jaar is de start van La Vuelta Holanda in Utrecht. Vlak voor de start van het wielerevenement, kan je op unieke locaties langs de route van de Vuelta in de provincie Utrecht spinnen, begeleid door livemuziek. Zo ook in de Grote hal van bieb Neude. Dus trek je fietsbroek aan, pak je bidon en vamos spinning!

Za 13 aug | Bibliotheek Neude - Grote hal

Festival Tweetakt

Festival Tweetakt in Utrecht is een kunstenfestival voor iedereen. Met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en meer. Door jonge talenten en ervaren makers, uit Utrecht, uit Nederland en België, maar ook van ver daarbuiten. En geschikt voor alle leeftijden, van kleuters tot jongeren tot opa en oma.

Festival Tweetakt vindt plaats van 25 juni t/m 10 juli op verschillende plekken in Utrecht, waaronder bieb Neude.

Bibliotheek Utrecht komt naar je toe deze zomer!

De bieb komt naar je toe deze zomer met de mooiste Utrechtse verhalen. Onze biebfiets toert 2 weken rond, strijkt neer en pakt uit.

Centraal staat het kinderboek De spoken van het Stadhuis en andere Utrechtse verhalen dat speciaal voor Utrecht 900 is samengesteld door kinderboekenschrijver Koos Meinderts. Hierin staan 20 spannende verhalen van 20 Utrechtse schrijvers over 20 bijzondere plekken in onze stad. De biebfiets toert langs al deze plekken, waar voorlezers van de bieb of de schrijvers zelf hun korte verhaal voorlezen. Er is vaak iets extra’s te ontdekken en te doen.

Op zondag 10 juli is de feestelijke aftrap met schrijver Anna Woltz en anderen!

Oorlog in Oekraïne

Vanuit onze collectie bieden we achtergronden en verhalen die je meer inzicht geven over de oorlog in Oekraïne. De collectietips zijn te vinden in onze catalogus, maar we hebben ze ook samengebracht in de bibliotheek zelf. (foto: Victor Katikov).

 • In actie komen voor Oekraïne? Dat kan via Giro555
 • Oekraïns leren? Download de gratis app Duolingo
 • Leen duizenden gratis e-books en luisterbook via de app 'Ukraine Unlimited Learning'. Lees meer

HKU maakt ruimte

Bibliotheek Utrecht biedt HKU een podium in de stad. In de laatste twee weken van juni is het programma 'HKU Maakt Ruimte' in bieb Neude. 'HKU Maakt Ruimte' betekent: Ruimte voor Kunst,
Ruimte voor de Stad, Ruimte voor Muziek, Ruimte voor Natuur, Ruimte voor Zorg en Ruimte voor een Gesprek met onze makers.

Het programma is een mix aan HKU programma’s met onder andere exposities, Q&A’s met studenten, seminars, een pop-up store en talkshows met experts, docenten en studenten. 

Menstruatiekastje van Hannah en Fleur

Wereldwijd worden maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld; op elke willekeurige dag zijn dat er 800 miljoen. Dat zijn 1,7 miljoen mensen in Nederland en 36.000 mensen in onze stad Utrecht. Hiervoor zijn maandverband, tampons of menstruatiecups noodzakelijk. Alleen hebben niet alle Utrechters soms genoeg geld om menstruatieproducten te kopen. Daarom willen Utrechters Fleur Tielbeke en Hannah Pater de handen in één slaan om de Utrechtse vrouwen te helpen.

De menstruatiekastjes hangen in Bibliotheek Neude, Overvecht en Kanaleneiland. Neem wat je nodig hebt, geef wat je geven kan.

Van Post Utrecht naar Bibliotheek Neude

Architectenbureau's Rijnboutt en Zecc Architecten laten in de bovenstaande video zien hoe het voormalige postkantoor Post Utrecht werd getransformeerd tot het bruisende middelpunt van Utrecht met de komst van Bibliotheek Neude, winkels en horeca.

Door en voor Utrechters

Programma gemaakt door en voor Utrechters. Kom langs en doe mee! Zelf ook iets delen? Dat kan!

Bekijk de agenda

Agenda

 • Tegenlicht Meet Up | Mobiliteit van morgen

  VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, een week na de uitzending, met deskundige gasten en medebezoekers.

  Van 19:00 tot 22:00

  Bibliotheek Neude | Theater

  ma 27 jun

 • Makey Monday: makerslab

  Makey Monday: Makerslab is voor iedereen die geïnteresseerd is in de praktijk van huidige technologie. Voor mensen die hier zelf actief mee bezig zijn of willen gaan en wat willen maken en doen. Beginners...

  Van 19:00 tot 21:45

  Bibliotheek Neude | Laboratorium

  ma 27 jun

 • Filmprogramma: Hoogt in bieb Neude

  Van dinsdag tot en met zondag vertoont 't Hoogt bijzondere, onalledaagse kwaliteitsfilms met inhoud. Je vindt de gehele programmering op hoogt.nl/biebneude.

  28 juni 2022

  De Bibliotheek Neude | Filmzaal

  di 28 jun

 • Filmprogramma jeugd: Hoogt in bieb Neude

  Van dinsdag tot en met zondag vertoont 't Hoogt bijzondere, onalledaagse kwaliteitsfilms met inhoud. Óók voor de jeugd. Je vindt de gehele programmering op hoogt.nl/biebneude.

  28 juni 2022

  De Bibliotheek Neude | Filmzaal

  di 28 jun

 • Kom op verhaal in Zuilen!

  Voor iedere bewoner van Utrecht Noordwest die van schrijven houdt of dat weleens wil uitproberen. Concrete en eenvoudige creatieve opdrachten zetten je vanzelf aan tot schrijven. Pen en papier zijn aanwezig,...

  Van 14:30 tot 16:30

  Bibliotheek Zuilen

  di 28 jun

Bekijk de volledige agenda wel doen hoor

Diensten en faciliteiten

Horeca

Neem in Bibliotheek Neude gezellig plaats bij Meneer Potter (begane grond) of eetbar Noda op de tweede verdieping. In Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum kan dat bij Buurten in de Bieb.


Nieuw in de bibliotheek

Lid worden?

Word lid van de bieb en krijg direct toegang tot honderdduizenden boeken, 30.000 e-books en meer dan 4.200 luisterboeken. Voor iedereen is er een geschikt abonnement. Of je nu veel of weinig leest.

Bekijk onze abonnementen

Vandaag geopend

Bibliotheek Neude
09:00 - 21:00
Bibliotheek De Meern
14:00 - 18:00
Bibliotheek Hoograven
14:00 - 18:00
Bibliotheek Kanaleneiland
14:00 - 18:00
Bibliotheek Lunetten
14:00 - 18:00
Bibliotheek Oog in Al
14:00 - 18:00
Bibliotheek Overvecht
14:00 - 18:00
Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum
11:30 - 18:00
Bibliotheek Tuinwijk
14:00 - 18:00
Bibliotheek Vleuten-dorp
09:00 - 17:00
Bibliotheek Vleuterweide
14:00 - 18:00
Jeugdbibliotheek Waterwin
14:00 - 18:00
Bibliotheek Zuilen
14:00 - 18:00

Naar alle openingstijden