De Bibliotheek Utrecht

Blijf je ontwikkelen met onze online cursussen

Speciaal voor onze leden hebben we een aanbod van interessante cursussen en trainingen samengesteld. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Photoshop of Excel of een training in leiderschap, management of marketing. Het aanbod is eindeloos!

Als lid van de Bibliotheek kun je deze online cursussen gratis volgen.

Blijf lezen en haal een verrassingstas bij de bieb!

Goed nieuws voor alle kinderen die lid zijn van de bieb en willen blijven lezen: de verrassingstas. Kom naar de bieb en haal een verrassingstas vol boeken. Je krijgt de tas mee op vertoon van je biebpas. Je mag de boeken een aantal weken lenen.De actie start maandag 21 december en gaat door totdat de lockdown voorbij is en de bieb weer open mag. De verrassingstassen kun je ophalen tijdens de openingstijden in de Bibliotheek Hoograven, Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen, Leidsche Rijn Centrum, en Vleuterweide.

Cabaretier en dichter Jeroen van Merwijk overleden

Op woensdag 3 maart is cabaretier en schrijver Jeroen van Merwijk overleden. Van Merwijk stierf op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker in zijn woonplaats Sainte-Juliette in Frankrijk. Hij groeide op in Utrecht en dat is ook altijd zijn stad gebleven. Hij schreef talloze columns, liedjes en sketches en was daarnaast ook beeldend kunstenaar.

(Foto: ANP)

Verkiezingen

Op 17 maart 2021 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Op deze pagina vind je interessante links en boeken over politiek in Nederland.

Naar de pagina

Het laatste nieuws

naar al het nieuws

Uitgelicht

Beluister nu! Podcast | Tussen De Regels - David Van Reybrouck

Tussen de Regels is het literair interviewprogramma van de Bibliotheek Utrecht, gepresenteerd door Oscar Kocken. Deze aflevering gaat hij in gesprek met David van Reybrouck. De avond werd opgenomen in de theaterzaal, op 20 februari 2021.

Di 16 mrt | SETUP & de Bieb spelen Cyberpunk 2077 (livestream)

Wat zegt het wereldbeeld dat we in de nieuwe game Cyberpunk zien, over onze huidige dromen, verwachtingen en angsten rondom nieuwe technologie? SETUP en de bieb… spelen Cyberpunk 2077.

Wo 31 mrt | Beeld en Geluid Mediacollege: Over diversiteit en representatie in de reclamewereld

Het gebrek aan diversiteit in de reclamesector komt af en toe op pijnlijke wijze naar boven. Activist, fashion journalist en curator Janice Deul onderzoekt in dit college hoe de reclamewereld ervoor staat op het gebied van diversiteit en welke stappen er nog te maken zijn.

(Online) Agenda

 • #Boekenweek thuis | Het Voorwoord

  De Boekenweek kan dit jaar in zijn originele vorm helaas niet doorgaan. Daarom is er #boekenweekthuis, waarin de bieb een Voorwoord houdt. In Het Voorwoord sporen we je aan om door te lezen. Thuis, maar...

  6 maart 2021 t/m 14 maart 2021

  Online programma

  06 mrt t/m 14 mrt

 • Tegenlicht Meet Up | Zien is geloven | Online via Zoom

  VPRO’S Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. Praat daarover verder, elke maandagavond na de uitzending, met deskundige gasten...

  Van 19:45 tot 21:15

  Online via Zoom

  ma 08 mrt

 • De Leuke Boekenclub met Tim van den Hoed en Alma Mathijsen (online)

  Tim van den Hoed, van de Utrechtse Boekenbar en schrijver Alma Mathijsen lezen en bespreken iedere maand een boek. Luchtig en serieus.

  Van 19:30 tot 21:00

  online

  do 11 mrt

 • Online Schrijfcafé : Voorwoorden

  Een voorwoord is de ingang naar het verhaal. Het vertelt waarom juist dit verhaal opgeschreven moest worden. Vanochtend ontdek je hoe je op verschillende manieren en in verschillende stijlen voorwoorden...

  Van 10:30 tot 11:30

  Online via zoom

  za 13 mrt

 • Beeld en Geluid Mediacafé: Politieke portretten, met conservator Wytze Koppelman (online)

  In het Beeld en Geluid Mediacafé bespreken we historische mediagebeurtenissen en recente mediaontwikkelingen. Conservatoren, collectiespecialisten en beeldresearchers vertellen verhalen uit het heden en...

  Van 16:00 tot 17:30

  Online

  zo 14 mrt

Bekijk de volledige agenda

#troostwoorden

Lees je door de lockdown. In de bieb staan kasten vol boeken met mooie quotes. Weet jij iemand die wel wat troostwoorden kan gebruiken?

Maak je eigen troostwoorden

Lid worden?

Word lid van de bieb en krijg direct toegang tot honderdduizenden boeken, 30.000 e-books en meer dan 4.200 luisterboeken. Voor iedereen is er een geschikt abonnement. Of je nu veel of weinig leest.

Bekijk onze abonnementen

Nieuw in de Bibliotheek

Heb je een taalvraag?

De bibliotheken zijn momenteel gesloten voor activiteiten, alleen de Afhaalbieb is open. Heb je een taalvraag? Dan kan je contact opnemen met de Wegwijzer. Via een online formulier kun je je contactgegevens achterlaten en bellen we je terug om een afspraak in te plannen.

Heb je een computervraag?

Dan kan je bellen met Digiwijs via 030-878 15 35 of stuur een mail naar oefenenmetdigiwijs@gmail.com

Daarnaast is er nog de landelijke Digihulplijn. Bel 0800-1508 of ga naar Dedigihulplijn.nl

Wil je meer informatie en/of tips?

Ga dan naar onze pagina Spreekuren & Inloop.

Biep biep podcast

Beluister ons online programma via de Biepbiep Podcast op Spotify! Er zijn regelmatig nieuwe aflevering, dus houd deze pagina goed in de gaten. Gebruik je geen Spotify? Dan vind je ons programma ook op SoundCloud.

Livestreams

Veel van onze programma's zijn online te volgen, maar soms maken we ook een live-registratie van een programma dat bij ons in de bieb plaatsvindt. Bekijk ons online programma (terug) in dit livestream-overzicht.

Ontdek nog meer online aanbod

Naast podcasts en livestreams vind je bij de bieb natuurlijk ook e-books en luisterboeken. Daarnaast bieden we ook informatieve en educatieve materialen voor jong en oud. Er is voor iedereen wat te vinden bij de bibliotheek.


Richtlijnen rond corona

In verband met het coronavirus gelden er speciale richtlijnen als je naar de bibliotheek komt om materialen te lenen of een activiteit te bezoeken.

Bekijk onze richtlijnen

Vandaag open voor afhalen en inleveren

Bibliotheek Neude
09:00 - 18:00
Bibliotheek De Meern
14:00 - 18:00
Bibliotheek Hoograven
14:00 - 18:00
Bibliotheek Kanaleneiland
10:00 - 18:00
Bibliotheek Lunetten
14:00 - 18:00
Bibliotheek Oog in Al
10:00 - 18:00
Bibliotheek Overvecht
10:00 - 18:00
Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum
10:00 - 18:00
Bibliotheek Tuinwijk
14:00 - 18:00
Bibliotheek Vleuterweide
10:00 - 18:00
Bibliotheek Zuilen
14:00 - 18:00

Naar alle openingstijden