De Bibliotheek Utrecht helpt mensen om de wereld te lezen

Een goede taalbeheersing zorgt er voor dat kinderen betrokken zijn bij de wereld om hen heen en beter kunnen meekomen in de samenleving.
Het bevorderen van taalontwikkeling en leesplezier in de peutertijd legt hiervoor de basis.
Als Bibliotheek zijn wij specialist in lezen, leren en informeren. Vanuit dit specialisme ondersteunen wij peutercentra met activiteiten en collecties .

Zo werken we samen aan de taalvaardigheid van peuters en het versterken van het leesplezier op de groep en thuis.

Webwinkel Collecties: Lees mee!

Wat de Bibliotheek Utrecht doet voor kinderen jonger dan 6 jaar en hun ouders.

Samen rondom het kind

Educatief partnerschap: samenwerking ouders en professionals
Uitgave gemeente Utrecht

Peutercentra van Spelenderwijs, de VoorleesExpress, Jeugdgezondheidszorg, de Bibliotheek Utrecht, basisscholen en de gemeente Utrecht allemaal willen ze alle kinderen goede en gelijke kansen geven.
Hoe waardevol is de ondersteunende rol van de gemeente en hoe prachtig is het, dat vanuit genoemde instellingen dezelfde boodschap aan ouders wordt gegeven. Zo kunnen peuters spelenderwijs leren in alle peutercentra van Spelenderwijs en gaat het op het consultatiebureau niet alleen over gezondheid maar ook over taal.
Hoe sterk is het dat er diverse verbindingen zijn tussen de organisaties, zoals de overdracht van het peutercentrum naar de basisschool, gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress, peuter- en kleuterbezoeken in bibliotheekvestigingen.
Wat te denken van Schittertijd op de Blauwe Aventurijn en de stevige inzet op ouderbetrokkenheid op de Al Hambra.
Deze en nog meer verhalen uit de praktijk zijn te lezen in de brochure.