Voortgezet onderwijs

Mee met de digitale samenleving

De bijsluiter van medicijnen lezen, internetbankieren, belastingaangifte doen, een sollicitatiebrief sturen. Leesvaardigheid is essentieel als je goed wilt functioneren in onze geletterde samenleving. Van de meeste kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan, is de taalvaardigheid prima in orde. Maar er is er ook een groep die er moeite mee heeft. Vooral op het vmbo beginnen relatief veel leerlingen met een taalachterstand. En dat kan grote gevolgen hebben. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen van wie de taalvaardigheid niet op peil is, vaker uitvallen, afzakken naar een lager schoolniveau of het onderwijs verlaten zonder diploma. 

Nieuwe inzichten
De vraag is hoe je juist deze jongeren helpt hun taalvaardigheid op peil te krijgen. We wisten al dat (voor)lezen cruciaal is, ook in het voorgezet onderwijs. Maar zelf lezen is een lastiger verhaal, vooral als leerlingen het moeilijk vinden en niet willen. Gelukkig leiden wetenschappelijk onderzoek en ervaringen op scholen tot nieuwe inzichten, rake leesplannen en aansprekende nieuwe werkvormen. En als bibliotheek volgen we de kerndoelen en eindtermen, en natuurlijk de ontwikkelingen bij Curriculum.nu op de voet.

Meer dan lezen
Maar schoolsucces hangt natuurlijk af van meer dan alleen lezen. Informatie- en mediavaardigheden zijn ook belangrijk voor jongeren om straks mee te kunnen in de digitale samenleving. Waar zoek je informatie? Hoe formuleer je een zoekvraag? Hoe beoordeel je hoe betrouwbaar je bron van informatie is? Essentiële vragen, waarbij elke leerling stil moet staan. Overigens moeten leerlingen ook weer goed kunnen lezen om informatie- en mediavaardig te zijn. Wel zo handig dat de bieb leerlingen helpt om ál deze vaardigheden te versterken.

Foto: Anna van Kooij

Meer informatie? Vraag het je accountmanager

Carolien Krikhaar 
accountmanager voortgezet onderwijs
c.krikhaar@bibliotheekutrecht.nl
06 - 218 348 05

Gouden voorleestip van Carolien

  • Made by Indira

    Caja Cazemier, Martine Letterie

    Terra (15) koopt vaak nieuwe kleding voor zo weinig mogelijk geld. Haar tante neemt haar mee op een reis naar India, waar ze textielfabrieken bezoeken. Daar ziet Terra de keerzijde van die goedkope kleding....

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Made by Indira