Over de campagne

Wie dit leest ... kan ook een boek lezen

Nederlandse kinderen krijgen meer taal op zich afgevuurd dan ooit: honderden WhatsAppberichten, de ondertiteling op Netflix of de achterkant van een pak hagelslag. Maar omdat korte berichten lezen en boeken lezen niet hetzelfde betekent voor je brein, neemt de taalvaardigheid jaarlijks toch af. Met de campagne ‘Wie dit leest… kan ook een boek lezen’ benadrukken wij dat als je die korte berichten kunt lezen, je ook in staat bent een boek te lezen.

Alle kinderen van Utrecht gratis lid

De ambitie voor 2022 is duidelijk: ieder kind in Utrecht is lid van de bieb, gaat de pas gebruiken en gaat lezen. De bibliotheek zal de komende tijd zoveel mogelijk Utrechters, scholen, bedrijven en organisaties uit de educatieve, culturele en maatschappelijke sector bij de campagne betrekken. Burgemeester Sharon Dijksma draagt haar steentje bij, sinds vandaag zijn alle drie haar kinderen lid.

1000 woorden per jaar

Juist in het jaar dat Utrecht 900 jaar bestaat, starten wij deze campagne. Geletterdheid van de Utrechtse burgers is een belangrijke voorwaarde om te bouwen aan de toekomst van de stad.

In Nederland is zo’n 1 op de 6 mensen laaggeletterd. In Utrecht dreigt een kwart van de kinderen laaggeletterd van school te komen. De oplossing voor laaggeletterdheid is simpel: lezen, lezen en nog eens lezen. Niet alleen berichten op WhatsApp en sociale media, maar ook boeken. Wie iedere dag een kwartier in een boek leest, leert gemiddeld 1000 extra nieuwe woorden per jaar. Bovendien hebben kinderen die lezen een beter inlevingsvermogen, een groter oplossend vermogen en presteren ze beter op school. Ze hebben uiteindelijk een betere startpositie in de maatschappij.