Ambassadeur worden

We hebben jouw hulp nodig om alle kinderen van Utrecht gratis lid te maken van de bieb!

Wie dit leest... kan ambassadeur worden

We hebben jouw hulp nodig om alle kinderen van Utrecht gratis lid te maken van de bieb!

Van jongs af aan regelmatig lezen zorgt voor een betere uitgangspositie voor een vervolgopleiding of toekomstig werk. Laat kinderen niet laaggeletterd van school komen!

Wat kan jij doen?

  • Haal een poster op bij één van de dertien vestigingen van de Bibliotheek Utrecht en hang deze voor je raam. Zo laat je zien dat jij meehelpt om alle kinderen lid te maken.
  • Deel via jouw social media dat kinderen gratis lid kunnen worden van de bieb. 

Bekijk de materialen in de Toolkit onderaan de pagina!

Meteen een kind gratis lid maken


Wie dit leest...- ambassadeur Sander van de Streek (FC Utrecht)

FC Utrecht is supporter van de campagne 'Wie dit leest ... kan ook een boek lezen'. Sander van de Streek opende woensdag 29 juni een speciale voetballeeshoek in de bieb.

Sander: "Het is belangrijk is om mensen weer aan het lezen te krijgen. Dat helpt ook in het onderwijs en bij het begrijpend lezen. En het is ook leuk om te lezen”. Zelf leest Sander graag spannende boeken, zoals boeken van Tom Clancy en Dan Brown en is hij een enthousiast voorlezer voor zijn kinderen. De in FC Utrecht-stijl ingerichte leeshoek in Bibliotheek Neude reist in augustus door naar Bibliotheek Overvecht.

Wie dit leest...- ambassadeur Radj Ramcharan (Stichting Lezen & Schrijven)

Radj Ramcharan van Stichting Lezen & Schrijven en initiatiefnemer van vele projecten in Utrecht is ambassadeur van de campagne ‘Wie dit leest … kan ook een boek lezen’. Samen met studenten Gina, Dilep, Salmaj en Bakir van de Hogeschool Utrecht gaat hij de straat op om alle kinderen in Utrecht lid te maken van de bieb.

‘Er moet meer gelezen en voorgelezen worden. 30% van de kinderen in Utrecht is geen lid van de Bibliotheek, en dat is niet goed. Het is ook nog eens gratis’. Woordenschat helpt enorm bij andere vakken op school. En wist je dat bijna alle bibliotheken een inleverbus hebben? Dan kun je de boeken terugbrengen wanneer het jou uitkomt.

Wie dit leest... - ambassadeurs Howaida & Laya

Howaida en Laya in groep 6 van obs de Panda zijn ambassadeur van de bibliotheekcampagne ‘Wie dit leest … kan ook een boek lezen’. Lezen vinden ze allebei heel leuk om te doen. En ook heel belangrijk.

“Lezen doe je overal. Bij je rekenles, bij je taalles, bij alles’, zegt Howaida. Laya: “Het versterkt je woordenschat. Als je niet leest, dan leer je niks.” Ze willen het liefst alle kinderen in Kanaleneiland, en in heel Utrecht, lid maken van de bibliotheek. Kijk snel hun filmpje waarin ze uitleggen hoe ze kinderen helpen om meer te lezen. Als echte ambassadeurs roepen ze iedereen op om ook naar de bieb te gaan en lid te worden: “En wat extra leuk is: tot en met je 17e krijg je een gratis pasje van de bieb. Dus word nu ook lid van de bieb!”


Marijke & Pieter Honing van McDonalds Utrecht vertellen waarom zij ambassadeur zijn van onze 'Wie dit Leest' campagne.

Marijke & Pieter Honing“Onze maatschappij is voor velen zeer ingewikkeld aan het worden; als je niet leesvaardig genoeg bent, ben je vaak ook niet digitaal vaardig genoeg om mee te kunnen doen. Als je plezier in lezen hebt, gaat het leren een stuk gemakkelijker; die basis moeten we dus zo vroeg mogelijk leggen” aldus Marijke Honing.

Ambassadeur en wethouder Anke Klein over het belang van lezen

Wethouder Klein“Steeds meer bibliotheken, scholen en maatschappelijke organisaties in Nederland slaan de handen ineen om een Leesoffensief te organiseren. Heel goed dat we ons daar ook in Utrecht voor inzetten. De campagne van de Bibliotheek Utrecht om alle kinderen en jongeren gratis lid te maken, is daar een belangrijk onderdeel van. Prachtig om te zien dat veel kinderen en jongeren in de afgelopen weken lid zijn geworden. Daar doe ik graag aan mee, als wethouder en Utrechter. Lezen is leuk en goed en je leert er veel van.”


Nieuws: Howaida, van het landelijk Leesteam Kinderjury ambassadeur

Op 9 februari zijn de Leesweken van de Kinderjury officieel van start gegaan. De Utrechtse Howaida is lid van het landelijk Leesteam. Zij verrichtte op haar school OBS de Panda de feestelijke opening. Ze werd meteen ook ambassadeur van de bibliotheekcampagne ‘Wie dit leest … kan ook een boek lezen’ en kreeg een speciaal pasje van directeur Deirdre Carasso. 

Lees meer


Toolkit

  • Posters
    Haal een poster op bij één van de dertien vestigingen van de Bibliotheek Utrecht en hang deze voor je raam. Zo laat je zien dat jij meehelpt om alle kinderen lid te maken.Deel via jouw social media dat kinderen gratis lid kunnen worden van de bieb.
  • 'Wie dit leest' Instagramfilter
    Download nu ons Instagram-filter en laat zien dat je onze campagne steunt! Ga naar ons Instagram account en klik op het symbooltje met de 3 sterretjes boven onze wall. Klik op de 'Wie dit lees' filter en kies vervolgens op 'nu proberen'. Deel je foto met #wieditleest en tag de bieb!